Początek jesieni

24 września 2019

Sałatka z grzybów w pomidorach

   Grzyby leśne są bardzo smaczne, dlatego warto z nich zrobić przetwory, aby można było jeść je nie tylko jesienią. Sałatka z grzybów w pomidorach, dosyć prosta, smaczna, można zrobić ją z różnych gatunków grzybów, takich większych, które nie nadają się do marynowania.




Składniki:

  • durszlak grzybów
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki octu
  • 0,5 kg cebuli
  • 1 szklanka oleju
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku 

 



     Wykonanie: 
                                                                                                                                                                                                                                                                  Grzyby oczyścić, umyć, pokroić drobno. Przełożyć do garnka, dodać pół litra wody, osolić i ugotować, aż będą miękkie tak 15-20 minut.  Ugotowane grzyby odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić drobno, przesmażyć na oleju, wymieszać z grzybami. Dodać resztę składników i prużyć na małym ogniu przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować od zagotowania wody  małe słoiki, takie jak od dżemu 30 minut, a większe 45. A potem tylko jeść, gotowe do schabowego, albo do pizzy, czy też na nadzienie .Smacznego!    Zobacz: Sałatka z grzybów na zimę

2 komentarze: