Składniki:
- durszlak grzybów
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki octu
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka oleju
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić drobno. Przełożyć do garnka, dodać pół litra wody, osolić i ugotować, aż będą miękkie tak 15-20 minut. Ugotowane grzyby odcedzić na sicie. Cebulę obrać, pokroić drobno, przesmażyć na oleju, wymieszać z grzybami. Dodać resztę składników i prużyć na małym ogniu przez 10 minut. Gotową sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoika i pasteryzować od zagotowania wody małe słoiki, takie jak od dżemu 30 minut, a większe 45. A potem tylko jeść, gotowe do schabowego, albo do pizzy, czy też na nadzienie .Smacznego! Zobacz: Sałatka z grzybów na zimę
1 szkl oleju??czy nie za duzo?
OdpowiedzUsuńNie, grzybów jest dużo, to tak około 2- 3 kg.
Usuń