Początek jesieni

24 marca 2023

Surówka z kapusty

 Surówki to zdrowe i pyszne dodatki do obiadu, które nie wymagają wiele pracy. Surówka ze świeżej kapusty z dodatkiem marchwi, jabłka, ananasa, to pyszny dodatek zarówno do ryby, jak i do mięsa. Kapusta jest dostępna praktycznie cały rok, tak że warto ją używać nie tylko gotowaną, ale i surową.



Składniki:

  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 duża marchew
  • 1 duże jabłko, lub 2 małe
  • 4 krążki ananasa z puszki
  • 1-2 łyżki soku z ananasa
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać i drobno poszatkować nożem, lub na szatkownicy. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce na mniejszych oczkach. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Kapustę przełożyć na salaterkę posypać solą i wygnieść ręką, aby zmiękła i puściła sok. Do kapusty dodać startą marchew i jabłko, wszystko wymieszać. Ananasa pokroić w kostkę i dodać do surówki. Na koniec doprawić do smaku pieprzem, dodać sok z ananasa i sok z cytryny, wszystko wymieszać. Surówkę przygotować na pół godziny przed obiadem, aby składniki się połączyły i nabrały smaku.

18 marca 2023

Gulasz z żołądków drobiowych

 Gulasz z żołądków drobiowych kaczych, indyczych, czy kurzych, to tradycyjne danie kuchni polskiej, kiedyś przyrządzane bardzo często, a w dodatku dosyć tanie. Gulasz jest bardzo smaczny, można podać go z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, czy z kopytkami

.


Składniki:

  • 1 kg żołądków kaczych
  • 1-2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 1/5 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz: olej lub smalec


Wykonanie:

Żołądki kacze oczyścić, umyć włożyć do garnka, dodać obraną i umytą marchew, pietruszkę, seler. Całość zalać zimną wodą tak, aby żołądki były przykryte, dodać liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem, aż żołądki będą miękkie. Trochę to trwa, gdyż żołądki dosyć długo się gotują. Miękkie żołądki wyjąć z wywaru, pokroić je na mniejsze części, można też pokroić je wcześniej przed gotowaniem. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w piórka cebulę i mieszają lekko ją przesmażyć. Gdy cebula zmięknie i zrobi się złocista dodać mąkę i mieszając zrumienić ją, zrobić tzw. złotą zasmażkę, dolać wywaru z żołądków i wszystko mieszając zagotować. Do sosu włożyć pokrojone żołądki, doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką i majerankiem, gulasz powinien być pikantny, wszystko zagotować, zmniejszyć grzanie i wolno dusić 10-15 minut. Jeśli sos będzie za rzadki, można jeszcze zaprawić go mąką.

14 marca 2023

Knedle z mrożonymi śliwkami

Bardzo lubię knedle ze śliwkami, dlatego zawsze zamrażam wydrylowane śliwki węgierki. Mrożone śliwki smakują tak jak świeże, knedle nie rozpadają się, są miękkie i pyszne. Robi się je bardzo szybko, można wykorzystać ziemniaki z obiadu z poprzedniego dnia, najważniejsze to, że śliwek nie rozmrażamy przed włożeniem do knedli, muszą być zamrożone. 



Składniki:
  • 600 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • mąka pszenna
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 14-16 wydrylowanych śliwek węgierek
  • masło do polania
  • cukier do posypania
  • tarta bułka


Wykonanie:

Zimne ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę, lub przecisnąć przez praskę, włożyć do miski i wyjąć 1/4 nie uklepując ich, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, dodać wyjętą część ziemniaków i jajko, zagnieść ciasto na jednolitą masę. Z ciasta robić placuszki, na środek kłaść zamrożoną śliwkę, zlepić formując okrągłego knedla. Knedle układać na deseczce posypaną mąką. W dużym garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i na wrzącą wrzucać knedle, tak aby woda nie przestawała się gotować, a knedle żeby luźno pływały. Gdy knedle wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Na patelni rozgrzać masło i zrumienić tartą bułeczkę. Knedle wyjmować łyżką cedzakową na talerz, polać zrumienioną bułeczką z masłem i posypać cukrem. Ilość knedli zależy od wielkości śliwek, moje były duże, zostało kilka, które zjedliśmy jako dodatek do knedli.

13 marca 2023

Krupnik na żołądkach drobiowych

 Krupnik, prosta tradycyjna polska zupa, dosyć gęsta, a ugotowana na żołądkach drobiowych, u mnie z kaczki, jest sycąca i pożywna. Taką zupę z chęcią zjedzą wszyscy, nawet dzieci, gdyż jest bardzo smaczna. Tradycyjny krupnik gotowany jest z dodatkiem kaszy jęczmiennej, ale też może być pęczak z dodatkiem ziemniaków i włoszczyzny.



Składniki:

  • 700 gramów żołądków drobiowych
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie
  • 5 ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 
  • zielona natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Żołądki umyć dokładnie, jeśli duże przekroić na połowę, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć grzanie i wolno gotować pod przykryciem około godziny. Do zupy dodać obraną i umytą włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie, oraz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę należy zalać zimną wodą i opłukać, zmienić wodę i znowu opłukać, aż woda będzie czysta. Gdy żołądki są już prawie miękkie dodać do krupniku kaszę i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę i dodać do zupy, jeśli zupa jest za gęsta można dolać gorącej wody. Gdy ziemniaki i kasza są już miękkie, doprawić do smaku jeśli trzeba solą i pieprzem, a na koniec posypać zieloną natką pietruszki.

9 marca 2023

Miodownik

 Miodownik to pyszne ciasto z kremem na bazie kaszy manny, można zrobić go wcześniej, gdyż nie traci nic na swoim smaku, a wręcz zyskuje, robi się miękkie. Przepis jest stary, taki jak kiedyś robiono. Blady ciasta miodowego przełożone są kremem, bez dodatku kajmaku, czy marmolady. Ciasto jest pyszne, miękkie, dobrze się kroi, takie na każdą okazję.





Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 250 gramów masła
  • 1 łyżka sody
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mleka

Krem:
  • 600 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 1 kostka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa czekoladowa:
  • 3 czubate łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1/4 kostki margaryny
  • 3 łyżeczki wody
  • 4 kawałki czekolady

Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem, a mąkę przesiać wymieszać z sodą i posiekać z masłem. Dodać jajka, miód miękki, mleko i zagnieść ciasto. Jeśli miód jest twardy to lekko go podgrzać. Ciasto na Miodownik jest miękkie, podzielić je na trzy części. Formę 30 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć jedną część ciasta, nie wałkować, tylko wyrównać ręką, aby grubość ciasta była wszędzie taka sama, tak samo postąpić z pozostałymi częściami ciasta miodowego. Następnie ciasto schłodzić, aby trochę odpoczęło i upiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  góra-dół  przez 20 minut. W ten sam sposób upiec pozostałe dwie porcje. 
Krem:
Kaszę manną zalać  szklanką mleka, a pozostałe mleko zagotować  i na wrzące mleko wlać kaszę z mlekiem i mieszając gotować, aż kasza zgęstnieje. Kaszę przykryć i zostawić, aby wystygła. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem na pianę i dodawać po trochu zimną kaszę manną, cały czas ucierając. Na koniec dodać sok z cytryny do kremu i wymieszać. Krem podzielić na pół i jedną połową posmarować pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem, następnie posmarować pozostałym kremem i przykryć ciastem. Blaty ciasta lekko docisnąć. Przygotować polewę, tzn. wszystkie składniki polewy podgrzać cały czas mieszając, aż powstanie jednolita, gęsta polewa czekoladowa i polać po wierzchu miodownik. Ciasto można posypać posiekanymi orzechami, lub wiórkami kokosowymi.

8 marca 2023

Bitki wołowe

 Bitki wołowe to pyszny obiad dla całej rodziny, niezwykle prosty, a zadowoli każde podniebienie. Bitki są mięciutkie, w pysznym sosie, bez żadnych ulepszaczy. Smakują zarówno z ziemniakami, jak i z kaszą, czy kluskami śląskimi. Można przygotować większą porcję, gdyż odgrzewane nic nie tracą na swoim smaku.



Składniki:

  • 1 kg wołowiny z udźca
  • 2 cebule2-3 łyżki mąki
  • sól
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę słodkiej papryki
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • smalec wieprzowy




Wykonanie:

Mięso wołowe z udźca, lub inne miękkie, nie polecam mięsa z marketów, kupuję je w sklepie mięsnym sprawdzonym, pokroić na plastry grubości 1 cm. Każdy płat mięsa rozbić tłuczkiem, tak jak na kotlety schabowe, to mięso rozbija się trochę trudniej, a po smażeniu kurczy się. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu. Każdy kawałek rozbitego mięsa panierować w mące i smażyć na dużym grzaniu z każdej strony, do zrumienienia. Jeśli temperatura smażenia będzie za mała, to mięso nam się ugotuje, wytworzy się dużo soku i nie będzie smaczne. Mięso zrumienione przekładać do rondla i smażyć następne porcje. Cebulę pokroić w piórka i usmażyć na pozostałym ze tłuszczu, lekko zeszklić i dodać pokrojony czosnek, można go pominąć jeśli nie jesteśmy jego amatorem. Przesmażoną cebulę wyłożyć na mięso, a na patelnię wlać 2 szklanki wody, zagotować i dodać do mięsa. Do bitek dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz do smaku, paprykę, ocet jabłkowy, wtedy mięso będzie bardziej kruche, wolno gotować pod przykryciem. Trzeba co jakiś czas zamieszać, aby mięso nie przywarło do dna. Wołowinę soli się pod koniec gotowania, tak że po około godzinie możemy ją osolić. W razie potrzeby można dolać jeszcze wody, gdyby sosu było za mało. Czas gotowania bitek wołowych zależy od rodzaju mięsa, tak że mogą gotować się nawet dwie godziny, ale warto gdyż są pyszne. 



3 marca 2023

Racuchy z jabłkami

 Racuchy z jabłkami taka miłe wspomnienie z dzieciństwa, smażone przez moją mamę, pachniały w całym domu, a smakowały wybornie. Przepis bardzo prosty i szybki, ciasto na racuchy nie musi rosnąć, bardzo łatwo się je wyrabia, są pulchne, delikatne i można przygotować je w każdej chwili, czy to na śniadanie, podwieczorek, lub kolację.



Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 szklanka nie pełna mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 jabłka (300 gramów)
  • tłuszcz do smażenia
  • cukier puder do posypania





Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, mogą też być cienkie plasterki. Do miski przesiać szklankę mąki, dodać jajko, cukier, mleko, sodę zalać octem i dodać, wszystko wymieszać łyżką, lub trzepaczką, tak aby nie było grudek. Dodatek octu sprawi, że soda nie będzie wyczuwalna w smaku, a racuszki w czasie smażenia nie będą piły tłuszczu dużo.   Do ciasta dodać jabłka i wymieszać łyżką. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać porcję ciasta, smażyć na niedużym grzaniu z obu stron około dwóch minut, do ładnego zrumienienia. Racuchy gdy będzie za gorący olej spalą nam się od razu, dlatego trzeba uważać i smażyć raczej na średnim palniku. Usmażone racuszki wyjmować na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, lekko odsączyć i podawać ciepłe posypane cukrem pudrem. Z porcji tej wyszło 24 racuszki.

2 marca 2023

Pomidorowa

 Zupa pomidorowa to jedna z ulubionych zup moich bliskich. W sezonie robią ją ze świeżych pomidorów, a zimą mam własnoręcznie zrobiony przecier. Przecier robię z pomidorów z własnej cieplarni, w słoikach półlitrowych. Najlepsza jest z makaronem przygotowanym własnoręcznie, mój przepis Makaron domowy krajanka






Składniki:

  • 1,5 litra rosołu u mnie wołowy
  • 0,5 litra gęstego przecieru pomidorowego domowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki
  • szczypta mielonej kozieradki
  • sól
  • pieprz
  • makaron

Wykonanie:

Ta zupa pomidorowa jest bardzo szybka, rosół był gotowany wolno z dużą ilością warzyw, tak więc wywar jest gotowy. Najpierw robię makaron domowy, kroją go grubszy, bo taki lubimy, ale może być makaron gotowy, lub ryż. Rosół zagotować, dodać przecier pomidorowy do smaku, mój jest dosyć gęsty, wystarcza słoik półlitrowy, wszystko doprowadzić do wrzenia. Do śmietany dodawać po trochu gorącej zupy, mieszać i całość dodać do garnka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kozieradką i dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron polać zupą. Zupę można zaprawić też mąką, jeśli lubimy gęstą.

1 marca 2023

Ser z 3 składników

Ser jest bardzo delikatny, pyszny, trudno go porównać do jakiegoś sera ze sklepu. Przepis jest bardzo prosty, dla każdego kto ma ochotę go spróbować. Składniki tylko trzy: jajka, mleko i jogurt, oraz sól. Całe przygotowanie sera trwa tyle co zagotowanie mleka, a potem tylko ser musi obcieknąć i postać w lodówce, aż stężeje.



Składniki:

  • 2 litry mleka 3,2%
  • 330 ml jogurt naturalny
  • 3 jajka
  • 1 łyżka soli


Wykonanie:
Mleko nie może być UHT, tylko zwykłe w butelkach, najlepiej 3,2%, ale z 2% też wyjdzie. Do większego garnka wlać mleko i zagotować. W tym czasie jajka wbić do miseczki, dodać jogurt i sól i wszystko wymieszać trzepaczką, lub widelcem, aby jajka połączyły się z jogurtem, nie trzeba ubijać. Gdy mleko zaczyna kipieć, wlać jajka z jogurtem i delikatnie wymieszać, podgrzewać około pięć minut na wolnym grzaniu. Sitko wyłożyć gazą, a jeśli jest bardzo gęste nie trzeba gazy i postawić na większym garnku. Gdy ser się zsiądzie, wylać całość na sitko. Poczekać, aż serwatka się odsączy. Ser przełożyć najlepiej do naczynia z dziurkami na dnie (można przekuć pojemnik po maśle roślinnym, lub serze), lub zostawić na sitku i przykryć talerzykiem, a następnie obciążyć, można postawić słoik z wodą. Ser wstawić do lodówki na 3 godziny, a potem można już próbować. Ser jest delikatny, ale ładnie się kroi a porcji tej wyszło 680 gramów sera.