Pyzy nadziewane mięsem, pyszne, mięciutkie, idealne danie na chłodne dni. Bazą są ziemniaki i to surowe tarte, jak i ugotowane. Nadzienie przygotowane jest z gotowanego mielonego mięsa, dziś z kurczaka, ale można też wykorzystać mięso z rosołu, drobiowe, czy wołowe, doprawione majerankiem, pieprzem i solą, Pyzy są trochę pracochłonne, ale smakują wybornie, warto je zrobić.
Składniki:
- 1kg ziemniaków surowych
- 500 gramów ziemniaków ugotowanych
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Nadzienie:
- 400 gramów ugotowanego mięsa z kurczaka
- 1 cebula
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 1 łyżka masła
Do polania:
- 1 cebula
- 150 gramów boczku
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wyłożyć na gęste sitko i zostawić, aby sok spłynął i oddzielił się krochmal. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić ją na maśle, a mięso obrać z kości i zmielić przez maszynkę do mięsa razem z przesmażoną cebulą, Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i gałką muszkatołową, wymieszać, jeśli jest za rzadki dodać trochę bułki tartej, jeśli za gęsty dodać trochę rosołu. Ziemniaki ugotowane zmielić, lub przetrzeć przez przecierak. Ziemniaki surowe odcisnąć, najlepiej za pomocą gazy, czy płótna, aż masa będzie sucha. Połączyć ziemniaki surowe odciśnięte, ze zmielonymi, dodać krochmal, mąkę ziemniaczaną, wszystko wymieszać na gładką masę. Formować z ciasta na dłoni mały placek, na środek kłaść łyżeczkę nadzienia, zlepić, formować okrągłe pyzy, które układać na deseczce posypanej mąką. Zagotować w dużym garnku wodę, osolić ją i na wrzącą wrzucać pyzy, jak wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 10 minut. Ugotowane pyzy wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać pokrojonym i stopionym boczkiem z cebulą.
Napewno pyszne Ja dałabym jeszcze suroweczke z kiszonej kapusty Mniam
OdpowiedzUsuńZ 1,5 kg ziemniaków nie będzie aż 19 pyz jak pokazane jest na zdjęciu.
OdpowiedzUsuńTyle wyszło, jest zdjęcie, zależy jak duże są pyzy, a w środku jest jeszcze mięso.
Usuń