Początek jesieni

29 czerwca 2021

Kruche ciastka z foremek

 Kruche ciasta wycinane foremkami, ale mogą być też pokrojone na kwadraty, bardzo smaczne, szybkie i długo świeże. Takie ciasteczka dobrze się sprawdzają jako słodka przekąska, do popołudniowej kawy.   Można zrobić je o każdej porze roku, sprawdzą się też na święta.  Ciasteczka są bez jajek, to przepis też  dla tych, co nie mogą ich jeść.






Składniki:

  • 2 kostki smalcu
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Wszystkie suche składniki połączyć: mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wymieszać trzepaczką, wtedy napowietrzy się mąka. Dodać smalec o temperaturze pokojowej, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkować na grubość 5 mm i wykrawać foremkami różne ciasteczka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ciastka i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni, góra-dół, przez 10-12 minut, do ładnego zrumienienia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem, lub polać polewą czekoladową.

Zobacz!!!!

 Coś na obiad        Zupy       Coś do chleba      Chleb, bułki, chałki      Sałatki    Coś słodkiego

27 czerwca 2021

Leszcz smażony

 Najsmaczniejsza ryba, to taka świeża, dopiero złowiona. Dziś piękna pogoda, sprzyjała wypoczynkowi nad jeziorem, a do tego były pyszne, smażone leszcze, złowione przez przyjaciół. Smak takiej rybki jest nie do opisania, bez zbędnych przypraw, tylko sól i pieprz i leszcz, jak to mówią piękno tkwi w prostocie.


Składniki:

  • leszcze świeże
  • mąka do obtoczenia
  • sól
  • pieprz
  • olej
  •  masło


Wykonanie:

Leszcza sprawić, to znaczy oczyścić go z łusek, wypaproszyć, odciąć głowę, dobrze umyć i odsączyć. Leszcz to ryba oścista, jeśli nie lubimy wybierać ości, to trzeba rybę ponacinać po wierzchu z każdej strony, wtedy ości, oczywiście nie wszystkie, nam się wysmażą. Rybę posolić, posypać pieprzem na zewnątrz i w środku i zostawić na pół godziny, lub dłużej, aby leszcz przeszedł. Leszcze wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku, obtoczyć w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzać olej i smażyć leszcze z każdej strony na złoto, potem zmniejszyć grzanie, dodać trochę masła, i wolno dosmażyć 10-15 minut. Długość smażenia, zależy od wielkości ryby, mniejsze smażymy krócej. Taka ryba najlepiej smakuje z chlebem, ale oczywiście dodatki mogą być takie jak różne sałatki.

24 czerwca 2021

Botwinka z jajkiem i z ziemniakami

 Botwinka to chyba najlepsza wiosenna zupa, bardzo smaczna i aromatyczna. Całą rodziną czekamy na młode buraczki, aby cieszyć się jej smakiem. Botwinka może być z ziemniakami, jajkiem na twardo, lub z ziemniakami podanymi oddzielnie ze skwarkami i z dużą ilością koperku. Zupa bardzo prosta i szybka, młode buraczki gotują się bardzo szybko, ugotowana na wywarze mięsnym, z warzywami, lub na rosole.


Składniki:

  • 400 gramów żeberek lub skrzydełek z kurczaka
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • pęczek botwinki
  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 czubata łyżka pokrojonego koperku
  • 1 łyżkę soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • po 1 jajku na osobę
  • 600 gramów ziemniaków

Wykonanie:

Mięso umyć, zalać 1,5 litrem zimnej wody i zagotować, zebrać szumowinę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zmniejszyć grzanie i wolno gotować. Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić i dodać do mięsa. Botwinkę razem z liśćmi dokładnie umyć, buraczki obrać, pokroić na plasterki, a liście i łodyżki pokroić w paski, jeśli buraczki są nie duże, można dodać jednego buraka, aby zupa miała ładniejszy kolor i była bardziej intensywna. Jajka ugotować na twardo. Gdy mięso miękkie, dodać do zupy pokrojoną botwinkę, zagotować, dodać sok z cytryny, jeśli mamy zakwas z buraków to możemy nim zakwasić zupę, gotować 10 minut, doprawić do smaku solą, pieprzem i dokwasić w razie potrzeby do smaku. Mąkę rozrobić w odrobinie wody, zaprawić zupę, a na koniec dodać śmietanę. Ziemniaki obrać i ugotować oddzielnie. Gotową zupę podawać z przekrojonym na pół jajkiem na twardo, posypanym koperkiem i ugotowanymi ziemniakami. 



22 czerwca 2021

Koperek w słoiku na zimę

 Zielony koperek warto przetworzyć na zimę, nie zawsze mamy miejsce w zamrażarce na przechowywanie go. Gdy nie było zamrażarek, moja babcia zawsze miała koperek w słoiku, stał sobie w piwnicy, razem z innymi przetworami, a gdy już nie było świeżego, używała tego ze słoika do zup, sosów i innych potraw. Konserwowała metodą solenia, dodatek soli jest duży, ale koperku nie używa się dużo, zresztą wtedy mniej soli się potrawę. 





Składniki:

  • 1 kg zielonego koperku
  • 150 gramów soli kamiennej


Wykonanie:

Zdrowy koperek oddzielić od grubych łodyg, opłukać, potrząsać nim, osączyć i osuszyć, ja wkładam go do suszarki do sałaty. Osuszony z wody koperek drobno pokroić i zważyć, oraz zważyć potrzebną ilość soli. Słoiki  i nakrętki wyparzyć, wytrzeć do sucha. Na dno wyparzonych małych słoików wsypać trochę soli, a następnie układać warstwami koperek, przesypując go solą i ugniatając lekko drewnianą łyżką. Na koniec powierzchnię koperku posypać solą. Słoiki zamknąć wyparzonymi i suchymi zakrętkami i wynieść w chłodne miejsce. Koperek dodawać do zupa i sosów.

20 czerwca 2021

Klopsiki w sosie koperkowym

 Klopsiki w sosie koperkowym, danie obiadowe, możemy podać je  zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, czy z kluskami śląskimi. Klopsiki są bardzo smaczne, sos delikatny, aksamitny, danie dla każdego i dla dzieci. Przepis bardzo prosty, możemy zrobić od razu podwójną porcję, odgrzane smakują tak samo.


Składniki:

  • 500 gramów mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • 1 bułka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka tłuszczu
  • 1-2 łyżki mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Sos koperkowy:

  • 3 łyżki świeżego posiekanego koperku( może być mrożony)
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki

Wykonanie:

Bułkę namoczyć w mleku, lub w wodzie, odcisnąć i dodać do mielonego mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na złoto na tłuszczu i dodać do mięsa, dodać jajko, sól, pieprz do smaku i dobrze wymieszać. Ręką maczaną w wodzie formować podłużne klopsiki, każdy obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić z każdej strony klopsiki. Klopsiki przełożyć do rondelka, podlać je wodą, tak aby je przykryła i dusić na wolnym grzaniu około 15-20 minut. Koperek opłukać, drobno posiekać i dodać do klopsików. Do śmietany dodać mąkę, wymieszać, aby nie było grudek, wlać do wrzącego sosu, zagotować, doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i na koniec dodać koperek.

19 czerwca 2021

Sałatka letnia

 Sałatka letnia, prosta, a smaczna, taka na grilla, kolację, czy lekki posiłek do pracy, drugie śniadanie. Sałatkę przygotujemy szybko, nie ma wiele składników, ale zaspokoi głód, a nie obciąży żołądka.  Możemy też wzbogacić ją dodając ulubiony składnik: jajko na twardo, wędzonego łososia, lub szynkę.



Składniki:

  • sałata
  • pomidor
  • ser typu Feta
  • kilka suszonych pomidorów
  • bazylia
  • mielona czarnuszka
  • olej od suszonych pomidorów

Wykonanie:

Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Pomidor pokroić na cząstki, lub w kostkę tak jak lubimy, a następnie wyłożyć na sałatę. Całość posypać pokrojonym w kostkę serem typu Feta. Pomidory suszone 3-4, pokroić w paseczki, dać na wierzch, posypać pokrojoną, lub porwaną bazylią i mieloną czarnuszką. Sałatkę polać olejem od suszonych pomidorów, nie trzeba jej doprawiać, ale można dodać odrobinę pieprzu.

18 czerwca 2021

Jak przykleić etykiety na słoiki z przetworami?

 Zaczyna się okres przetworów, w moim domu robimy ich dużo. Słoiki z przetworami niektóre są bardzo podobne np. dżemy, czy soki, trudno jest odróżnić sok malinowy od wiśniowego. Dlatego wszystkie słoiki są opisane. Nie kupuję żadnych etykiet, po prostu wycinam małe prostokąty z kartek z zeszytu. Kiedyś miałam problem, jak przymocować taką etykietkę. Taśma klejąca nie sprawdziła się, gotowy papier z klejem też, trudno potem taką etykietkę usunąć ze słoika. Prostą metodą i najlepszą jest klejenie etykiet za pomocą mleka. Jest to metoda sprawdzona, tania i taką etykietkę łatwo usuniemy ze słoika. 



Na mały talerzyk wlewamy odrobinę mleka, stroną bez napisu moczymy etykietkę, a następnie przyklejamy do słoika i suchą ściereczką wycieramy nadmiar mleka. Etykietki przyklejane tą metodą dobrze się trzymają słoika, a przy myciu odchodzą bez problemu. Tą metodę stosuję od lat, polecam ją wszystkim!

16 czerwca 2021

Lubczyk w słoiku na zimę

 Lubczyk to wieloletnia bylina ogrodowa, łatwa w uprawie, właściwie rośnie sama, bardzo aromatyczna, wykorzystywana jako dodatek do zup, sosów. Nie może listków lubczyka zabraknąć w rosole, czy w zupie pomidorowej. Najlepszy jest świeży, ale aby cieszyć się jego smakiem w zimie, można go suszyć, mrozić, ale także zakonserwować w słoiku. Przepis jest na jeden słoik, ale takich porcji możemy zrobić ile nam potrzeba.



 Składniki:

  • 250 gramów lubczyka
  • 1,5 łyżki soli kamiennej
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Lubczyk zerwać w słoneczny dzień, oberwać listki razem z mniejszymi gałązkami, umyć i osuszyć dokładnie. Osuszony lubczyk pokroić w paseczki, mniejsze, lub większe, takie jakie lubimy, zważyć i dodać 1 łyżkę soli kamiennej, wymieszać i zostawić na 15 minut. Lubczyk zmięknie, będzie wtedy lepiej układał się w słoiku. Słoik razem z nakrętką umyć i wyparzyć. Na dno słoika wsypać trochę soli i nakładać lubczyk upychając go dokładnie, warstwa, po warstwie. W czasie upychania będzie wydzielał się sok, którego nadmiar odlać. Gdy napełnimy słoik, u mnie wielkość 185 ml, na wierzchu wsypujemy pozostałą sól, a następnie wlewamy olej, wycieramy do sucha brzeg słoika i zakręcamy. Tak przygotowany lubczyk może stać w lodówce, po każdym użyciu, należy wyrównać powierzchnię, tak aby przykryty był olejem, jeśli jest za mało, dodać trochę oleju. Na dłuższe przechowywanie poza lodówką, np. w piwnicy, która nie zawsze jest wystarczająco zimna, słoiki z lubczykiem  pasteryzować licząc od zagotowania 15 minut. Tak przygotowane mogą stać, aż będzie świeży lubczyk. Dodając do zupy lubczyk pamiętać należy, że był solony, dlatego doprawiać zupę trzeba na koniec. 





14 czerwca 2021

Syrop z kwiatów bzu czarnego

 Syrop z kwiatów bzu czarnego robię od dawna, a przepis mam od siostry zakonnej, która tym syropem leczyła siostry. Syrop jest dosyć smaczny, a przy tym pomaga w stanach grypowych i przeziębieniu. Wykonanie syropu nie jest trudne, robimy go jednego dnia, maceruje się dwa dni i potem tylko się go zlewa i gotuje.


Składniki:

  • 40-50 baldachimów kwiatów bzu czarnego
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 2 cytryny



Wykonanie:

Kwiaty zrywać w słoneczny dzień, z dala od ulic, jeśli kwiatostany nie są duże, trzeba zerwać ich trochę więcej. Kwiaty rozkładamy na białym papierze, najlepiej na tarasie, aby pozbyć się drobnych robaczków, które po kilku minutach same wyjdą. Kwiatów lepiej nie myć, zawierają drogocenny pyłek, wystarczy nimi trochę wstrząsnąć, a następnie nożyczkami poobcinać same kwiatki wprost do garnka. Gałązki odrzucić, nie są potrzebne. W garnku zagotować wodę z cukrem, od zagotowania pogotować minutę i wyłączyć grzanie. Cytryny umyć dokładnie, wyszorować je, jedną pokroić razem ze skórką na plastry, a z drugiej cytryny wycisnąć sok i wszystko dodać do kwiatów. Wszystko zalać wrzącym syropem, przykryć pokrywką i jeszcze ręcznikiem, aby kwiaty dobrze się zaparzyły. Gdy syrop wystygnie, wstawić go do lodówki na 48 godzin, w między czasie mieszać dwa razy dziennie. Syrop wyjąć z lodówki, przelać przez sito, a kwiaty wraz z cytryną odcisnąć przez gazę. Przygotować słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Syrop odcedzony z kwiatów bzu czarnego zagotować i od razu rozlewać do słoików, zakręcać, ustawiać do góry dnem, a następnie przykryć kocykiem, tak niech stoją, aż wystygną. Taki syrop należy pić w czasie przeziębień, lub grypy 4 łyżeczki dziennie, posiada on działanie wykrztuśne, dlatego lepiej nie pić go przed snem.

13 czerwca 2021

Jogurtowiec truskawkowy

 W upalne dni najlepiej smakują desery i ciasta na zimno, takie bez pieczenia. Jogurtowiec truskawkowy to bardzo smaczne, zdrowe i stosunkowo lekkie ciasto, a przy tym robi się je bardzo szybko. Jogurtowiec jest na bazie biszkoptów, z dużą ilością truskawek i pysznym musem truskawkowym.



Składniki:

  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • 1 kg truskawek
  • 400 ml jogurt grecki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 7 łyżeczek żelatyny
  • 3-4 łyżki cukru
  • listki świeżej mięty


Wykonanie:

Truskawki oberwać z szypułek, umyć i odsączyć. Do blendera włożyć 500 gramów truskawek i cukier, jeśli truskawki bardzo słodkie to dodać mniej cukru, wszystko zmiksować. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody. Do zmiksowanych truskawek dodać jogurt i wszystko zmiksować, spróbować czy mus jest wystarczająco słodki, jeśli nie dosłodzić do smaku. Tortownicę małą o średnicy 22, lub 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć biszkopty, a pozostałymi wyłożyć boki tortownicy. Napęczniałą żelatynę podgrzać mieszając do rozpuszczenia, ale nie wolno jej zagotować, rozpuszczoną dodać do musu truskawkowego i zmiksować. Chwilę poczekać, jak mus zacznie gęstnieć, wyłożyć go cały na biszkopty. Każdą truskawkę zanurzyć w zimnej galaretce truskawkowej i układać na zastygniętym musie truskawkowym, jedną przy drugiej, a jeśli zostaną, to na wierzch. Delikatnie truskawki polać galaretką, aby połączyła nam owoce. Przybrać listkami świeżej mięty.


12 czerwca 2021

Karkówka w sosie pieczarkowym

 Karkówka w sosie pieczarkowym to pyszne, sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Można zrobić większą porcję, gdyż odgrzana smakuje tak samo. Taką karkówkę możemy podać z ziemniakami, kaszą, czy z kluskami śląskimi. 



Składniki:

  • 700 gramów karkówki wieprzowej
  • 400 gramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • sól
  • pieprz
  • zielona natka pietruszki
  • 2-3 łyżki śmietany

Wykonanie:

Karkówkę umyć i pokroić na plastry. Pieczarki umyć, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Każdy kawałek karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć mąką z każdej strony i obsmażyć na smalcu z każdej strony na złoto. Na drugiej patelni rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę, lekko ją podsmażyć, dodać pieczarki i mieszając chwilę smażyć je. Pieczarki wraz z powstałym sosem wyłożyć na obsmażoną karkówkę, doprawić solą i pieprzem do smaku, zmniejszyć grzanie, przykryć i wolno dusić, uzupełniając wyparowany sos wodą. Karkówkę z pieczarkami dusić do miękkości, zależy to od mięsa, ale około 45 minut. Sos powinien być zawiesisty, ale jeśli wolimy gęsty można jeszcze zaprawić go odrobiną mąki. Na koniec dodać śmietanę i zieloną natkę pietruszki.

10 czerwca 2021

Knedle z truskawkami

 Sezon na truskawki w pełni, a teraz są najlepsze, dlatego nie może zabraknąć na letni obiad knedli nadziewanych truskawkami. Knedle z truskawkami są idealne na letni obiad, szybko się je robi, a smakują wybornie, może dlatego, że sezon truskawkowy nie trwa długo. 



Składniki:

  • 800 gramów ugotowanych zimnych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • mąka pszenna
  • sól
  • 600 gramów truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • kwaśna śmietana

Wykonanie:

Ziemniaki zmielić, lub przetrzeć przez praskę i włożyć do miski. Następnie wyjąć 1/4 ziemniaków, a w to miejsce wsypać mąkę pszenną. Do ziemniaków dodać tą część ziemniaków, którą wyjęliśmy, jajko i łyżkę mąki ziemniaczanej, a następnie ręką zagnieść ciasto, tak aby wszystko się połączyło. Ciasta ziemniaczanego nie wyrabiamy długo, gdyż robi się rzadkie. Truskawki obrać z szypułek, umyć i odsączyć. Ręką brać kawałek ciasta. rozpłaszczyć je, po środku położyć całą truskawkę i zlepić okrągłego knedla. W garnku zagotować wodę, lekko ją osolić i na wrzątek wrzucać knedle tak, aby woda cały czas się gotowała. Gdy wszystkie knedle wypłyną na wierzch, zmniejszyć grzanie i wolno gotować 5-6 minut. Truskawki, które zostaną pokroić na plasterki, posypać cukrem i wymieszać. Gotowe knedle wyjąć łyżką cedzakową na talerz, polać truskawkami z cukrem, a na wierzch dodać kwaśnej śmietany lub jogurtu. Knedle z truskawkami można też polać zrumienioną na maśle tartą bułką i posypać cukrem.

9 czerwca 2021

Syrop z Melisy

 Melisa to jedno z moich ulubionych ziół, pachnie pięknie, świeże listki zalewam wrzątkiem, słodzę odrobiną miodu i taki napój bardzo często pije się w moim domu. Aby zachować ten smak, robię pyszny syrop z melisy na zimę, a także suszę ją na herbatkę. Syrop robi się dosyć prosto, jedynie trzeba rozłożyć to w czasie, gdyż melisa musi zaparzyć się i postać 12 godzin.



Składniki:

  • 250 gramów melisy 
  • 1/2 l wody
  • 500 gramów cukru
  • 1 cytryna
  • 1 limonka

Wykonanie:

Melisę całą listki i gałązki umyć i osuszyć, żeby pozbyć się wody. W garnku zagotować wodę z cukrem, może być cukier brązowy, zmniejszyć grzanie i gotować jeszcze minutę. Melisę pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do garnka, dodać sparzoną i pokrojoną w plastry razem ze skórką cytrynę. Wszystko zalać wrzącym syropem. Limonkę umyć i wycisnąć sok, który dodać do melisy z syropem, wymieszać, przykryć pokrywką, a na wierzch położyć ręcznik, lub kocyk, zostawić na 12 godzin, aby melisa się zaparzyła. Następnie zlać syrop przez sitko, a melisę z cytryną wycisnąć przez gazę, dodać do syropu. Przygotować słoiki, wymyć je i wyparzyć razem z nakrętkami. Syrop z melisy zagotować i wrzący wlewać do słoików, zakręcać, postawić do góry dnem i przykryć kocykiem, niech stoi, aż wystygnie.

8 czerwca 2021

Zupa pieczarkowa z makaronem

 Zupa pieczarkowa z makaronem, zaprawiona śmietaną, bardzo smaczna, a można gotować ją całym rokiem. Przepis jest w wersji bez mięsa, ale można ją ugotować na wywarze drobiowym, wieprzowym lub na rosole. Zupa bardzo aromatyczna, treściwa, raczej lubiana przez wszystkich.



Składniki:

  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 350 gramów pieczarek
  • 100 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • 1 czubata łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • makaron 

Wykonanie:

Włoszczyznę obrać, umyć i pokroić.  Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Włoszczyznę można podsmażyć delikatnie na maśle, lub zalać litrem wody i zagotować. Na patelni rozgrzać masło dodać obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zrumienić. Do zrumienionej cebuli dodać pokrojone pieczarki, smażyć mieszając, aż wyparuje sok, a pieczarki nabiorą złotego koloru. Usmażone pieczarki razem z cebulą przełożyć do zupy, a na patelnię wlać szklankę wody, zagotować i wlać do garnka. Zupę osolić do smaku, dodać pieprzu, zmniejszyć grzanie i gotować 25 minut. Makaron ugotować oddzielnie według przepisu. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i zaprawić zupę. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, oraz dodać zieloną natkę pietruszki i koperek. Zupę pieczarkową podać z makaronem, można też podać ją z ziemniakami.

5 czerwca 2021

Syrop z mięty

 Dziś w domu pachnie miętą, świeżo zerwana w ogrodzie, młode zielone gałązki, będę z niej robiła syrop. Syrop miętowy z dodatkiem cytryny, bardzo smaczny, jako dodatek do herbaty, kompotu z jabłek, do deseru, a także sam rozcieńczony wodą. Syrop z mięty jak sama nazwa wskazuje jest słodki, ale przecież nie pijemy dużych ilości, tylko dodajemy do smaku.






Składniki:

  • 1 kg świeżej mięty
  • 1 kg cukru
  • 1 litr wody
  • 1 duża cytryna



Wykonanie:

Świeżo zerwaną miętę umyć dokładnie i osuszyć, ja wkładam ją do wirówki do sałaty, a następnie pokroić na centymetrowe kawałki i przełożyć do garnka. Wodę zagotować z cukrem. Cytrynę umyć, pokroić razem ze skórką w plasterki i wrzucić do wrzącego syropu, ale nie gotować. Gorącym syropem z cytryną zalać pokrojoną miętę, wymieszać, przykryć i zostawić na 12 godzin. Po upływie 12 godzin odlać syrop przez sitko, a miętę dokładnie wycisnąć przez płótno. Przygotować małe słoiki, umyć je i wyparzyć razem z nakrętkami.  Syrop zagotować i wrzący  wlewać do słoików, od razu je zakręcać i stawiać do góry dnem, przykryć kocykiem i zostawić tak do wystygnięcia.

4 czerwca 2021

Ciasto czekoladowe z rabarbarem

 Ciasto czekoladowe z rabarbarem, to ciasto wilgotne, smaczne, nie za słodkie i bardzo szybko się robi. Można dodać zamiast rabarbaru inne owoce jabłka, czy wiśnie, ale lepiej, aby owoce nie były za słodkie. Ciasto czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu, to przepis z tych co ,, wszystko do jednej miski i zmiksować", a w dodatku nie jest drogie

.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 łyżkę dżemu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 gramów obranego rabarbaru

Wykonanie:

Rabarbar umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przygotować formę wąską długość 40 cm, wyłożyć ją papierem do pieczenia, lub posmarować tłuszczem i posypać dokładnie bułką tartą. Mąkę przesiać do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier, a następnie wszystko wymieszać. Teraz do ciasta dodać mokre składniki: mleko, olej, jajko i dżem, wszystko zmiksować na gładką masę. Na koniec dodać pokrojony rabarbar, wymieszać i włożyć do formy. Piekarnik nagrzać do 180 stopni góra-dół, piec ciasto 50 -55 minut do suchego patyczka. Gotowe ciasto czekoladowe można polać polewą czekoladową, lub posypać cukrem pudrem.


1 czerwca 2021

Pierogi z tartymi ziemniakami i z boczkiem

 Pierogi z tartymi ziemniakami i boczkiem, przyprawione na ostro pieprzem i solą, są pyszne świeże, a jeszcze lepsze odsmażane. Takie pierogi to idealny pomysł na rodzinny obiad, jest to danie podlaskie, ale zyskało swoich zwolenników prawie w całym kraju.



Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • około szklanki zimnej wody

Farsz do pierogów:

  • 800 gramów ziemniaków
  • 150 gramów wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • smalec

Do polania pierogów:

  • 1 cebula
  • tłuszcz

Wykonanie:

Najpierw zaczynamy od zrobienia farszu do pierogów. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych otworach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć go, dodać cebulę, a po chwili dołożyć starte ziemniaki i smażyć wszystko mieszając około 10 minut, zostawić do wystygnięcia.

Mąkę przesiać, wlać w środek wrzącą wodę i wymieszać widelcem, dodać sól, olej i wyrabiać ręką dolewając po trochu zimnej wody, aż uzyskamy ciasto nie klejące się do rąk i elastyczne. Ciasto podzielić na trzy części, każdą część wałować na grubość 1-2 mm, szklanką wycinać kółka, na każe kółko kłaść łyżkę zimnego farszu i zlepiać pierogi. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli, na wrzącą wrzucać pierogi, gdy wypłyną, zmniejszyć grzanie i wolno je gotować 7-8 minut. Gotowe pierogi wyjąć na talerz, polać je przesmażoną na tłuszczu  na złoto cebulą.