Słońce września pięknie nas ogrzewa, chociaż noce już zimne. Trzeba korzystać z ostatnich promieni słońca. Tym razem w Domu pełnym mięty... zrobiłam grzybki maślaki w occie, przydadzą się na zakąskę w zimowe dni.
A oto przepis na marynowane maślaki:
Maślaki obrać dokładnie, umyć i obgotować w osolonej wodzie 20 minut. Maślaki aby nie ściemniały zaraz po ugotowaniu włożyć na chwilę do wody z dodatkiem 2-3 łyżek octu i odcedzić.
Zalewa:
- 1 szklankę wody
- pół szklanki octu 10%
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- 2 ziarenka pieprzu
- pół łyżeczki soli
Ugotować zalewę z przyprawami. Grzyby ułożyć w słoikach oczywiście wyparzonych, zalać zalewą, odwrócić do góry dnem i przykryć kocykiem. W ten sposób można marynować nie tylko maślaki, ale różne grzyby. Można w słoikach zrobić grzyby mieszane, lub tylko jeden gatunek. Smacznego!
a cukier???
OdpowiedzUsuńNie dodaję cukru.
Usuń