Składniki:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- 6 łyżek wody
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy
Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, rozpuszczone, ale zimne masło, wodę i aromat lub cukier waniliowy, zmiksować. Ciasto podzielić, większą część wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, na to smażone jabłka i resztę ciasta wyłożyć na wierzch.
Nadzienie:
4 bardzo duże jabłka utrzeć na tarce, dodać 1/2 szklanki cukru i usmażyć. Przestudzone jabłka wyłożyć na ciasto i przykryć resztą ciasta. Można wykorzystać mus jabłkowy ze słoika, czy sobie robioną marmoladę z jabłek. Piec 45 minut do zrumienienia w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Do herbaty czy kawy idealny jabłecznik, szybki i smaczny. Smacznego!
Dzien dobry, jakie sa rozmiay formy do tego ciasta ?
OdpowiedzUsuńPiekłam w formie 20 na 35 cm, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń