24 września 2019

Bigos z pieczarek

W Domu pełnym mięty... gotujemy bigos ale nie z kapusty, to będzie bigos z pieczarek. Danie uniwersalne, może być na obiad, na kolacje, można podać z chlebem, z ryżem, a nawet z makaronem.
                                                                                                                                                                    Składniki:
  • 1/2 kg cebuli, 
  • 1/2 kg pieczarek,
  • 1/2 kg kiełbasy
  • 1/2 kg ogórków kiszonych
  • koncentrat pomidorowy 
  • tłuszcz do smażenia

Pieczarki obrać, pokroić, cebulę obrać pokroić w półplasterki, kiełbasę pokroić w kostkę, ogórki kiszone pokroić w kostkę.Rozpuścić tłuszcz na patelni podsmażyć pieczarki,  dodać cebulę jak zmięknie, dodać kiełbasę i na koniec ogórki, Bigos doprawić przecierem pomidorowym do smaku 2-3 łyżki, posolić i popieprzyć. Podawać z chlebem ,ale można też z ryżem czy makaronem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz